LSA autobusu vadītāju atalgojums palielinājies vidēji par 10%

SIA “Latvijas Sabiedriskais Autobuss” (LSA) autobusu vadītāju darba alga  2022. gadā ir palielinājusies vidēji par 10%. 

2022. gadā LSA nodrošināja pasažieru pārvadājumus ar  150 dažādas ietilpības autobusiem 154 vietējās nozīmes maršrutos uz Ādažiem, Mārupi, Jaunmārupi, Baložiem, Madonu un Jelgavu, kā arī reģionālajos starppilsētu  maršrutos Saldus – Kuldīga. Šobrīd uzņēmumā strādā profesionāli autobusu 223 vadītāji.

Uzņēmums, lai piesaistītu autobusu vadītājus ir palielinājis darba samaksu, veica piemaksas darbiniekiem par labu un godprātīgu darba pienākumu veikšanu, kā arī atsevišķos reģionos sedza ceļa izdevumus nokļūšanai uz darbu. Šis ir īstermiņa risinājums jaunu autobusu vadītāju piesaistīšanai. Raugoties nākotnē, nozarei kopumā ir jāvienojas ne tikai par autobusa vadītāja darba samaksas līmeni, bet arī savlaicīgu indeksāciju un darba apstākļu uzlabošanu, kā arī jāceļ šīs profesijas prestižs, lai piesaistītu jauniešus. 

Ir jau uzsāktas sarunas ar vairākiem Latvijas pasažieru pārvadātājiem, “Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un Transporta darbinieku arodbiedrību “LAKRS” un Valsts SIA “Autotransporta direkciju” par iespējamas ģenerālvienošanās noslēgšanu nozarē, lai nodrošinātu autobusu vadītājiem vienotus un atbilstošus atalgojuma un darba apstākļu noteikumus. Nākotnē sadarbībā ar atbildīgajām valsts un pašvaldību iestādēm ar valsts noteiktu dotācijas atbalstu varētu jau vidusskolas pēdējās klasēs vai arodskolās uzsākt apmācības B un D kategorijas vadītāja apliecības iegūšanai, lai jaunieši varētu pēc skolas sākt strādāt vai apvienot nepilna laika darbu ar studijām augstskolā. Tādā veidā tiktu nodrošināta pēctecība šajā profesijā.

Neraugoties uz vēlamajām izmaiņām nozarē, LSA jau ir uzsācis jaunu darbinieku piesaistīšanu – apmaksā D kategorijas vadītāja apliecības un 95. koda apmācības. Aicinām visus, kuriem ir B kategorijas vadītāja apliecība un kuri ir sasnieguši 20 gadu vecumu, vai kuriem ir C vai D1 kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, pieteikties apmācībām, zvanot pa tālruni +371 67294888 vai rakstīt uz e-pastu: info@bbus.lv

Par SIA “Latvijas Sabiedriskais Autobuss”

SIA “Latvijas Sabiedriskais Autobuss” reģionālos vietējas nozīmes un reģionālos starppilsētu pasažieru pārvadājumus nodrošina jau vairāk kā 60 gadus. Bez regulārajiem pasažieru pārvadājumiem uzņēmums nodrošina arī skolēnu pārvadājumus un piedāvā transporta nomu tūrisma vai kolektīviem braucieniem.